Som taký prázdny.
KARÉ SO ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
Suroviny (na 4 porcie):
- 600 g bravčového karé bez kosti
- 40 g masti
- 1 cibuľa
- mäsový vývar
- 2 bobkové listy
- 2 zrnká nového korenia
- 4 zrnká čierneho korenia
- soľ
Na šípkovú omáčku:
- 30 g masti
- 120 g šípkového lekváru Kukkonia
- 40 g hladkej múky
- mäsový vývar
- 1 ČL cukru
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
1. Karé bez kosti, ale vcelku prudko opečte z každej strany na rozohriatej bravčovej masti.
2. Mäso preložte do pekáča a pridajte soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejte trochou vývaru a prikryté vložte do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejte ho výpekom a dopečte dozlatista. Výpek zlejte bokom a mäso nechajte v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo.
3. Na masti opražte múku, zalejte ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu priveďte do varu, pridajte k nej šípkový lekvár, ochuťte cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájajte a servírujte preliate šípkovou omáčkou ku knedli alebo zemiakom.
Tip: Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne i k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.