KARÉ SO ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

KARÉ SO ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

KARÉ SO ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

16.01.2017 - 15:46

Suroviny (na 4 porcie):

  • 600 g bravčového karé bez kosti
  • 40 g masti
  • 1 cibuľa
  • mäsový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 2 zrnká nového korenia
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • soľ

Na šípkovú omáčku:

  • 30 g masti
  • 120 g šípkového lekváru Kukkonia
  • 40 g hladkej múky
  • mäsový vývar
  • 1 ČL cukru
  • citrónová šťava
  • soľ


Postup:

1. Karé bez kosti, ale vcelku prudko opečte z každej strany na rozohriatej bravčovej masti.

2. Mäso preložte do pekáča a pridajte soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejte trochou vývaru a prikryté vložte do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejte ho výpekom a dopečte dozlatista. Výpek zlejte bokom a mäso nechajte v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo.

3. Na masti opražte múku, zalejte ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu priveďte do varu, pridajte k nej šípkový lekvár, ochuťte cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájajte a servírujte preliate šípkovou omáčkou ku knedli alebo zemiakom.

Tip:  Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne i k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.

Ďalšie recepty

HALUŠKY

HALUŠKY

17.02.2017 - 21:10
Halušky sú veľmi obľúbenou prílohou k rôznym druhom mäsa pripravených na šťave, perkeltom či k...
Čítať ďalej...