Vianočný kapor so zemiakovým šalátom a oškvarky z kapra

Vianočný kapor so zemiakovým šalátom a oškvarky z kapra

Vianočný kapor so zemiakovým šalátom a oškvarky z kapra

Vianočný kapor so zemiakovým šalátom

Tradičné vianočné jedlo pripravené tak, aby ryba bola bez kostí a zvyšky sa zužitkovali na oškvarky z kapra.

 

 

Ingrediencie:

  • filety z kapra
  • soľ
  • polohrubá múka
  • 1 - 2 vajcia
  • strúhanka
  • rastlinný olej
  • 1 kg v šupke varených zemiakov
  • 200 g hrášku
  • 200 g varenej mrkvy 
  • 1 - 2 cibule, nadrobno nakrájané 
  • 100 g nadrobno nakrájaných kyslých uhoriek
  • 1/2 jablka, nakrájaného aj so šupkou na menšie kúsky
  • 200 ml kyslej smotany Kukkonia 
  • 250 ml majonézy
  • horčica - podľa chuti
  • troška bieleho vína Világi Winery Irsai Oliver 
  • soľ 
  • čierne korenie

Postup:

1. Kapra vyfiletujeme, kožu neodstraňujeme. V chrbtovej časti filetu nakrojíme mäso v niekoľko milimetrových rozostupoch, aby sme prerezali kostičky. Kúsky ryby osolíme a ďalej obaľujeme v trojobale: v múke zmiešanej s červenou sladkou paprikou, vajíčku a strúhanke. Vysmažíme v tuku (pozor, aby nebol príliš horúci) z oboch strán, začíname kožou dolu.  

2. Zemiaky očistíme a krájame s pomocou kolieska. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, na jemno nakrájanú cibuľu a uhorky, napokon aj hrášok a jabĺčko. Jemne premiešame a zakvapneme bielym vínom. Pridáme smotanu a majonézu, dochutíme horčicou, soľou, korením. 

K jedlu podávame víno Irsai Oliver 2020.

Zo zvyšku ryby, ktorý zostal po filetovaní pripravíte skvelé oškvarky: 

Oškvarky z kapra

Ingrediencie: 

  • podbrušina z kapra
  • múka
  • mletá červená paprika sladká
  • čierne korenie
  • soľ
  • rastlinný olej

Postup:

1. Mastnejší pás filetu z kapra - podbrušinu - odkrojíme, nakrájame na malé kocky, osolíme a obalíme v zmesi múky s paprikou a korením. 

2. Na panvici si rozohrejmeme tuk a kaprie oškvarky vysmažíme. Trvá to len 2-3 minúty. Podávame s červenou cibuľou. 

Ďalšie recepty

HALUŠKY

HALUŠKY

Halušky sú veľmi obľúbenou prílohou k rôznym druhom mäsa pripravených na šťave, perkeltom či k...
Čítať ďalej...