PRÁVE SA DEJE: Veľký návrat mangalice

Mangalica je plemeno ošípaných, ktoré má výnimočne kvalitné, chuťovo intenzívne mäso a patrí ku gurmánskym špecialitám. Produkty z mangalice kúpite aj na našom e-shope. 

Chov mangalíc sa v našich končinách takmer vytratil, preto sme veľmi radi, že sa nám na Žitnom ostrove podarilo túto tradíciu obnoviť. Mangalica je plemeno ošípaných pochádzajúce z Veľkej uhorskej nížiny. V Maďarsku mangalice dodnes považujú za rodinné striebro a dobre známe sú aj farmárom na juhu Slovenska.  

 
_40a2902-lut.jpg _40a2821-lut.jpg _40a2797-lut.jpg


KDE SA VZALI KUČERAVÉ MANGALICE? 

  • mangalica bola vyšľachtená v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa s polo divokým bravom zo srbskej Šumadije 
  • mangalica bola pôvodne určená pre kráľovský dvor Habsburgovcov, zakrátko sa však plemeno rozšírilo po celom Uhorsku 
  • vyšľachtená bola tak, aby odolávala stresu, bola menej agresívna, živila sa korienkami, dopásla lúky po hovädzom dobytku a vyhrabávala žalude a bukvice 
  • jej názov vytvoril srbský jazykovedec Vuk Stefanovič Karadžič zo starogermánskeho slova mangh – kríženec a slovanskej koncovky -ica 
  • v časoch tureckej okupácie však bolo toto, ale aj ďalšie plemená ošípaných potlačené z náboženských dôvodov a mäso z mangalice sa z pôvodných receptúr takmer vytratilo  
  • našťastie, dnes mangalica oslavuje veľký návrat 

bravcova_kare_bez_kosti_z_mangalice-_40a1396-1440x1080px_2.jpg bravcova_krkovicka_bez_kosti_z_mangalice-_40a1396-1440x1080px_5.jpg bravcova_panenka_z_mangalice-_40a1396-1440x1080px_1.jpg bravcove_plece_bez_kosti_z_mangalice-_40a1396-1440x1080px_6.jpg

ZNOVUOBJAVENIE MӒSA Z MANGALICE 

Na našich farmách chováme mangalicu plavú, mangalicu červenkavú, mangalicu kučeravú a mangalicu čiernu. Vďaka hustej kučeravej srsti prirodzene priberajú na váhe a zvyšuje sa im objem sadla aj počas chladných zimných mesiacov. Mäso z mangalice je potom krásne prerastené tukom, ktorý tvorí až 70 % z hmotnosti tela. Mäsiari sa zhodujú, že mäso z mangalice sa hodí na výrobu kvalitnej šunky, ale aj na výrobu ďalších mäsových produktov, ktoré nájdete v ponuke na našom e-shope.  

 
PREČO JE DOBRÉ SI DOPRIAŤ MӒSO Z MANGALICE? 

  • pretože mäso z mangalice je vyhlásená gurmánska špecialita  
  • sadlo z mangalice neobsahuje škodlivý cholesterol – iba ten, ktorý zaradzujeme do kategórie dobrý a zvykne sa prirovnávať  k panenskému olivovému oleju 
  • vyznačuje sa obsahom zdravších mastných kyselín a prírodných antioxidantov 
  • masť mangalice je mäkšia a redšia, aj teplota topenia je tiež nižšia, je ľahšie stráviteľnejšia a menej zaťažuje trávenie 
  • mäso a mäsové výrobky z mangalice spoznáte na prvý pohľad výraznejšou červenou farbou.   

mangalica-cigaro-oa-husok-_0001_40a5960-1440x1080px.jpg.jpg gabcikovska-salama-mangalica-husok-_0055_40a5119.jpg.jpg klobasa-mangalica-husok-_0053_40a5127.jpg.jpg

MӒSO S GARANCIOU PÔVODU   

Kúpou mäsa a mäsových výrobkov z mangalice na Kukkoniashop.sk do košíka vkladáte nielen garanciu pôvodu, ale aj čerstvosti a najvyššej možnej kvality. Mäso pochádza výhradne z našich vlastných fariem a pôvod každého kusa mäsa možno dohľadať až ku konkrétnemu farmárovi. Chovatelia sú okrem iného povinní kontrolovať a evidovať používané krmivo, vďaka čomu máte výberom našich produktov istotu, že zvieratá sú kŕmené len kvalitnými surovinami a dostáva sa im tá najlepšia možná starostlivosť. 

 5.png     

 

 Vedeli ste, že keď pri našich výrobkoch vidíte túto nálepku, garantujeme vám, že pochádzajú z vlastného chovu, farmy alebo z našich vlastných sadov a záhrad na Žitnom ostrove?   

 

Cookies