Som tak prázdny.
VIANOČNÝ KAPOR SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM A OŠKVARKY Z KAPRA
Vianočný kapor so zemiakovým šalátom
Tradičné vianočné jedlo pripravené tak, aby ryba bola bez kostí a zvyšky sa zužitkovali na oškvarky z kapra.
Ingrediencie:
- filety z kapra
- soľ
- polohrubá múka
- 1 - 2 vajcia
- strúhanka
- rastlinný olej
- 1 kg v šupke varených zemiakov
- 200 g hrášku
- 200 g varenej mrkvy
- 1 - 2 cibule, nadrobno nakrájané
- 100 g nadrobno nakrájaných kyslých uhoriek
- 1/2 jablka, nakrájaného aj so šupkou na menšie kúsky
- 200 ml kyslej smotany Kukkonia
- 250 ml majonézy
- horčica - podľa chuti
- troška bieleho vína Világi Winery Irsai Oliver
- soľ
- čierne korenie
Postup:
1. Kapra vyfiletujeme, kožu neodstraňujeme. V chrbtovej časti filetu nakrojíme mäso v niekoľko milimetrových rozostupoch, aby sme prerezali kostičky. Kúsky ryby osolíme a ďalej obaľujeme v trojobale: v múke zmiešanej s červenou sladkou paprikou, vajíčku a strúhanke. Vysmažíme v tuku (pozor, aby nebol príliš horúci) z oboch strán, začíname kožou dolu.
2. Zemiaky očistíme a krájame s pomocou kolieska. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, na jemno nakrájanú cibuľu a uhorky, napokon aj hrášok a jabĺčko. Jemne premiešame a zakvapneme bielym vínom. Pridáme smotanu a majonézu, dochutíme horčicou, soľou, korením.
K jedlu podávame víno Irsai Oliver 2020.
Zo zvyšku ryby, ktorý zostal po filetovaní, pripravíme skvelé oškvarky,
OŠKVARKY Z KAPRA
Ingrediencie:
- podbrušina z kapra
- múka
- mletá červená paprika sladká
- čierne korenie
- soľ
- rastlinný olej
Postup:
1. Mastnejší pás filetu z kapra - podbrušinu - odkrojíme, nakrájame na malé kocky, osolíme a obalíme v zmesi múky s paprikou a korením.
2. Na panvici si rozohrejmeme tuk a kaprie oškvarky vysmažíme. Trvá to len 2-3 minúty. Podávame s červenou cibuľou.